REZERVIRAJ - pohodništvo - gorništvo - krpljanje - treking - kolesarske ture

  • Proizvajalec: Gotrek
  • Šifra: 13659
  • Razpoložljivost: Prednaročilo
  • 45.00€


Razpoložljive možnosti


REZERVIRAJ - pohodništvo - gorništvo - krpljanje - treking - kolesarske ture


Kakšna je razlika med pohodništvom, trekingom in gorništvom?

Gorništvo, treking in pohodništvo. Vse navedene besede povezujemo z hojo, vendar so si kot dejavnosti različne. Vse omenjene dejavnosti vključujejo gibanje v naravnem okolju. Vendar med njimi obstajajo nekatere zelo pomembne razlike.

Če se želite podati z nami na pustolovska doživetja je zelo pomembno, da razumete razliko med njimi. Le tako bomo lahko izpolnili vaša pričakovanja.

Ena izmed pomembnih razlik med gorništvom, trekingom in pohodništvom je različna stopnja težavnosti.

POHODNIŠTVO
Po navadi je pohodništvo najlažje od teh treh dejavnosti. Pohodništvo največkrat poteka po označenih poteh v vseh letnih časih. Težavnost poti je od lahkih do zahtevnih.

Pohodniške ture so običajno poldnevne ali celodnevne. Lahko poteka v gorskih območjih, kot so na primer Alpe,  (julijske, Karnijske, Dolomiti, itd), po predgorju , na primer (Porezen, Nanos, Trnovska planota, itd.) ali ravninskih poteh, na primer (dolina Soče, Vipave, Kraška planota, itd).

Večina pohodniških tur se meri v prehojenih urah. Običajno začnete in konča na istem mestu. Včasih je tura krožna, vendar se običajno vrne na začetno točko, start.

Druga razlika je v količini opreme, ki je potrebna nositi v primerjavi s trekingom ali gorniško turo. Pohodniške ture zahtevajo zelo malo opreme v primerjavi s trekingom in gorništvom.

Pohodništvo je čudovita dejavnost na prostem za vsakogar, krepi naše telo in pustolovki duh, lahko ga izvajamo kjerkoli na svetu, na kateri koli dan v tednu in si ga lahko privošči vsak.


TREKINGI
Treking se po stopnji zahtevnosti šteje nekje med pohodništvo in gorništvo. Običajno je treking bližje pohodništvu. Večina trekingov je daljših in težjih od pohodniških tur.

Treking dogodivščine lahko trajajo od nekaj dni, do celega meseca. Običajno je potrebna s sabo nositi opremo za taborjenje in tako je seznam opreme veliko daljši.

Nekatere treking pustolovščine omogočajo bivanje v manjših bivališčih ali planinskih kočah.

Zdaj bi moralo biti jasno, zakaj se treking šteje za veliko bolj zahtevnega od pohodništva. Hodili boste, kampirali in mogoče celo plezali več dni zapored.

Za razliko od pohodniških tur, se Trek običajno začne in konča na različnih točkah. Razdalje, ki jih prehodite, se lahko gibljejo od 30 km do nekaj sto kilometrov.

Treking je odličen za dolge vikende in podaljšane počitnice. Preživeti jasno noč pod zvezdami, videti vzhajajoče sonce ali  sončni zahod, …………………..GORNIŠTVO
Gorništvo je zahtevnejše od trekinga in pohodništva. To je tehnična zelo zahtevna metoda hoje in plezanja, ki vas popelje do najvišjih vrhov. Gorniški cilji se pogosto najvišji vrhovi držav, gorstev Evrope in sveta.

Zahtevne Gorniške ture trajajo od nekaj dni pa vse do meseca in več. Od gornika zahtevajo veliko izkušenj in dobro psiho fizično pripravljenost. Količina potrebne opreme je večja kot pri pohodništvu ali trekingu. Potrebna je ustrezno usposobljeni in znanje uporabe plezalne opreme.

Gornik mora razumeti, kako se uporabljajo dereze in cepin. Pod mnogimi gorami so ledeniki z velikimi razpokami, ki jih je potrebno varno prečkati. Vremenske spremembe v visokih gorah so lahko hitre in ekstremne. V Gorništvu in alpinizmu je zaradi situaciji na katere vedno ne moremo vplivati, tveganja višje kot pri trekingih in pohodništvu.

Toda, ko se počutite drzni in pripravljeni na osvajanje visokih gorskih vrhov je gorništvo lahko pravi izziv, ki vas popelje izven okvirov udobnega vsakdanjega življenja.


Krpljanje

Kaj je krpljanje?

Krpljanje je hoja po zasneženi naravi s krpljami pritrjenimi na zimske pohodne čevlje. Krplje, zaradi svoje oblike in površine, preprečujejo ugrezanje v sneg in tako lajšajo hojo po njem.

Ste se že preizkusili v krpljanju?

Če še nikoli niste obuli krpelj in začutili, kako je prijetno hoditi po snežni odeji, ne da bi se vam ob vsakem koraku ugreznilo, potem izkoristite priložnost že to zimo. Včasih so v zasneženih območjih razdalje premagovali le s krpljami, danes pa je to predvsem oblika rekreacije. Prepričani smo, da bo všeč tudi vam, ko jo boste doživeli – pri krpljanju je aktivno celo telo, zato boste poskrbeli za hitrejši utrip srca in intenzivno krepitev mišic. Ob vsem tem pa boste lahko uživali ob pogledu na zasneženo naravo. Krpljanje je lahko tudi odlična družinska zabava.

Kaj vse potrebujete za krpljanje?

Za krpljanje potrebujete par krpelj, pohodne palice, primerno obleko in obutev za gibanje v zimskih razmerah, v primeru nočnega krpljanja pa tudi čelno svetilko.

NA VSEH NAŠIH POHODIH SO VAM KRPLJE NAVOLJO BREZPLAČNO